shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Expositie ontwerp voor ‘Foto Americain — Wie zijn wij’ van Ernst Lalleman in het Fotomuseum Den Haag

 

18 dec — 24 apr 2022
Foto Americain - Wie zijn wij

Initiator: Ernst Lalleman
Curator: Wim van Sinderen
Ontwerp: Studio Renate Boere

In de jaren ’80, in een kraakpand in Den Haag, vond fotograaf Ernst Lalleman zes doosjes met daarin 234 grootbeeldnegatieven. Het bleken kleurenportretten van veelal onbekende bewoners van den Haag, gemaakt door Foto Americain tussen 1959-1960. Met zijn project Wie zijn wij probeert Ernst Lalleman de geportretteerden te identificeren en een gezicht te geven aan een dwarsdoorsnede van de Haagse bevolking uit de jaren ’60. 

Vanaf zaterdag 18 december zijn alle 234 portretten te zien in het Fotomuseum den Haag. In samenwerking met Ernst Lalleman en Wim van Sinderen hebben we het ontwerp voor de expositie ontwikkeld, waarin de bezoeker kennis maakt met de originele portretten en Ernsts eigen werk over drie van de geïdentificeerde personen.

Het verhaal vertellen: expositie ontwerp

In de eerste twee kamers wordt de bezoeker uitgenodigd om de verhalen achter de originele portretten te verkennen en te zien hoe het leven er in de jaren ‘60 eruitzag. Een foto laten maken  was in die tijd een bijzondere aangelegenheid. Iedereen was op zijn best gekleed en het laten maken van de foto had een doel; het vastleggen van het moment voor een verre geliefde of familie in het buitenland. Een diverse mix van mensen van verschillende leeftijden en culturele achtergronden worden geportretteerd. We besloten een ontwerp te maken waarin ze allemaal gelijkwaardig getoond worden om zo het volledige verhaal te onthullen. Door de herhaling van de afmetingen, de onderwerpen, de decoratieve objecten op de foto’s en de enorme hoeveelheid portretten, kan de bezoeker zich dan afvragen: waarom zijn deze foto’s gemaakt, en vooral, voor wie?

60 jaar nadat de portretten van Foto Americain zijn gemaakt begon Ernst Lalleman zijn zoektocht naar de personen op de foto’s. Drie van de geïdentificeerde personen heeft hij bezocht om ze te fotograferen en te interviewen. Deze bezoeken zijn te zien in de laatste ruimte van de expositie, waarin wordt ingezoomd op het verdere verloop van de levens van de drie mensen die Lalleman interviewde. Door de zinnen uit deze interviews in de expositie als tijdlijn te ontwerpen, verschijnen quotes in combinatie met de nieuwe foto’s als een gedicht in de tijd op de muur. De gesprekken gaan veelal over de belangrijke momenten in hun leven na de Foto Americain portretten en vertellen het verhaal achter de mensen op de foto’s.

Benieuwd geworden naar de geportretteerden en het hele verhaal? Omroep West is bij ons op de studio langs geweest en maakte een fantastisch item over dit bijzondere project.

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl