shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Interview: Renate Boere in gesprek met de Monsterkamer over papier

 

Sinds 2011 interviewt De Monsterkamer ontwerpers over papier. Wat is hun favoriete papier, wat zijn hun inspiratiebronnen en hoe zien zij de toekomst van papier? De vragen zijn steeds dezelfde, de antwoorden verrassen.

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?

Bij vrijwel alle boeken die ik heb ontworpen vertelt het papier iets over de inhoud van het boek. Bij één ontwerp kreeg het papier - of beter gezegd; de vergankelijkheid van houthoudend papier - de hoofdrol. Het was het ontwerp voor de publicatie Toegepaste werkelijkheid.

De werkelijkheid ervaar je op ieder moment van de dag, en iedereen ervaart dat begrip op een eigen manier, vanuit een persoonlijk perspectief. Met Toegepaste werkelijkheid presenteerde galerie Heden uit Den Haag een aantal kunstenaars voor wie de realiteit van het alledaagse niet alleen een inspiratiebron is, maar ook meteen het werk zelf. Dit maakt het dat het geen toegepaste kunst is, maar de werkelijkheid toegepast.

Ik wilde met mijn ontwerp ook reageren op dit thema en besloot op zoek te gaan naar het meest houthoudende papier van dat moment. Dat was nog niet zo eenvoudig. Papierleveranciers begrepen het idee niet en wilde geen papier sturen.

Alles over het belang van papier voor de ontwerpen van Studio Renate Boere is te lezen in 'Renate Boere over Papier'. Vanaf maandag 18 mei is het interview in zijn geheel te vinden op de website van de Monsterkamer.

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl