shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Desiging Lightness - Structures for Saving Energy

Designing Lightness het ontwerp
DeDesigning Lightness schijnt een nieuw licht op ‘lightness’ en de manier waarop de wereld daar beter van kan worden. ‘Lightness’ gaat over het besparen van energie door het verminderen van gewicht in de breedste zin van het woord en het gebruik van een verfijnde composiet aanpak. Het boek is een overlapping van disciplines, regio’s en tijdperken. Het doel van Designing Lightness is niet alleen vertaald naar een tekstueel verhaal, geschreven door Ed van Hinte en Adriaan Beukers, maar resoneert visueel ook duidelijk in het ontwerp van Studio Renate Boere.

Het verhaal verteld door beelden en infographics
DeSamen met de schrijvers heeft Studio Renate Boere de publicatie ontworpen met een sterke focus op beelden en infographics. De aanzienlijke hoeveelheid informatie is nauwkeurig vertaald naar een interessant, samenhangend en spannend boek dat niet alleen de leesbaarheid promoot maar ook het belang van het verhaal vooropstelt om zo een positieve impact te hebben op de manier waarop er over ontwerp gedacht wordt. Hierdoor ontstaan meerder manieren waarop het boek gelezen kan worden. Terwijl je door het boek bladert, ervaar je visueel de verschillende onderwerpen waarmee je geconfronteerd wordt wanneer je een ontwerp dat ‘lightness’ uitdraagt wilt opstarten. Elk hoofdstuk is verrijkt met extra informatie en praktische voorbeelden die duidelijk te onderscheiden zijn door effectief gebruik van typografie. Je kan het boek van a tot z lezen, of gewoon een onderwerp kiezen waarvan je op dat moment meer wilt weten.

Designing Lightness, het symbool
Om het belang van het nemen van verantwoordelijkheid bij het ontwerpen van een duurzaam product te benadrukken, heeft Studio Renate Boere een symbool ontworpen dat functioneert als de visuele vertaling van de term ‘Designing Lightness’. Een symbool, gecentreerd op de voorkant van het boek, voor ieder ontwerp dat energie bespaart op alle mogelijke manieren zoals voorgesteld in Designing Lightness. Deze gelaagdheid van ‘lightness’ opties wordt getoond als een toren, opgebouwd uit open, ballonvormige structuren in de vorm van losse compartimenten. Ieder compartiment staat voor een ander aspect dat verwerkt kan worden bij het ontwerpen van ‘lightness’.

De Groene Woestijn
De mogelijke ‘lightness’ uitkomsten, voorgesteld door Ed van Hinte en Adriaan Beukers, zijn radicaal. Tijdens het conceptualiseren van het grotere idee van Designing Lightess, resulteerde de noodzaak om de positieve resultaten van ‘going lighter’ te promoten in de gewaagde beslissing om het boek letterlijk groener te maken. Groen, de frisse symbolische kleur voor natuurlijke fenomenen en duurzaamheid, is een bindende factor door het hele boek. Het verbindt de tekst met het visuele verhaal zodat er een consistent, licht, en groen geheel ontstaat.

Een groot deel van Designing Lightness is toegespitst op het gebruik van composieten structuren. Het ontwerp voor de omslag bestaat uit zijn eigen composieten structuur, opgebouwd uit lagen zilveren folie die de mogelijke oplossingen voor de toekomst weergeven. Een groene woestijn stelt subtiel een werelds dilemma voor; zorgt de mensheid ervoor dat de aarde over een aantal jaar één grote woestijn of een groene oase wordt?

Designing lightness is te koop via onze webshop.

Colofon
Designing Lightness, Structures for Saving Energy

Auteurs
Ed van Hinte, Adriaan Beukers

Design
Studio Renate Boere,
Renate Boere, Quirine Dob, Demi Horsman, Pepijn de Jonge, Pia Jacques-de Dixmude Jonathan Tams, Macarena Torres-Puga, Mahtab Zamanifar

Uitgever
Nai010 Publishers

Jaar van Uitgave
2020

Druk
NPN drukkers

Aantal pagina’s
360

ISBN
978-94-6208-546-6

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl