shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Zefir7 radio - Renate Boere interviewt Gert Dumbar

 

Gert Dumbar (1940), pionier op het gebied van grafisch ontwerpen in Nederland, heeft zijn tachtigste verjaardag gevierd en blikt in een online interview met ontwerper Renate Boere terug op zijn leven.

Gert Dumbar, oprichter van Studio Dumbar (1977) was internationaal een van de belangrijkste Nederlandse grafisch ontwerpers van de jaren ’80 en ’90. Het Nederlandse visuele landschap is door zijn sterke identiteitsontwerpen voor o.a. de NS en de politie, voorgoed veranderd. Afscheid nemen van het vak zit er voor Gert nog lang niet in.

Naast de sterke identiteiten voor grote bedrijven en instellingen die hij met zijn studio ontwikkelde, initieerde Dumbar veel sociale projecten over problemen waar hij zich druk over maakte. Zo is mede door de jaarlijkse uitreiking van de Prix de P (Prix de Paardelul; prijs voor het slechtste idee in de publieke ruimte) het straatbeeld menigmaal ten goede veranderd. Lelijke plastic kozijnen in sociale woningbouw zijn bijvoorbeeld uit den boze dankzij de Prix de P.

Daarnaast was Dumbar destijds een van de eerste ontwerpers die staged photography gebruikte in zijn ontwerpen. Zijn ontwerpen waren sprekend en humoristisch. Denk bijvoorbeeld aan zijn bekende posters voor het voormalig Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum) Den Haag waarvoor Dumbar een papier-maché versie maakte van ‘Mondriaan aan het werk in zijn studio’. Voor Dumbar een hommage aan Mondriaan met een knipoog aan het modernisme, voor anderen een onaanvaardbare geste. Dumbar’s verfrissende stijl is terug te zien in de vele andere affiche reeksen die hij voor theaters en musea ontwierp.

Op zaterdag 16 mei, werd Gert Dumbar 80. De memorabele leeftijd van 80 jaar is door de organisatie van Zefir7 BNO kring Den Haag, gevierd met een live interview waarin ontwerper Renate Boere vragen van het publiekheeft gesteld aan Gert Dumbar. Geen beter cadeau voor de springlevende ontwerper dan hem aan het werk te zetten was de gedachte.

Het interview is te beluisteren (én bekijken met begeleidend beeldmateriaal) op ons youtube kanaal of via de BNO.

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl