shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Beyond DaDa: the urgency of making stuff in Museum Drachten

Beyond Dada -
The urgency of making stuff
22 juli - 30 september 2018

In de jaren ’20 van de vorige eeuw kwam het dadaïsme naar Drachten via Theo van Doesburg en Kurt Schwitters. Een Dada-kruistocht werd gehouden, die eindigde in 1923 in Hotel De Phoenix, waar Schwitters zijn gedicht ‘Wij W8888888’ reciteerde voor een klein publiek.

Algemeen wordt aangenomen dat de Dada-beweging eindigde in 1923 met de start van het surrealisme. Het was Marcel Duchamp die in de jaren ’50 van de vorige eeuw het dadaïsme weer zichtbaar maakte door een grote DADA-tentoonstelling te organiseren in New York. Dit zorgde voor een opleving van haar ideeën. Dadaïsme was geen stroming meer, het was een manier van leven, een creatieve mentaliteit die niet aan tijd of plaats gebonden was. Beyond Dada en De Stijl Deel II is een tentoonstelling over de erfenis van het dadaïsme en de cultivering van de Dada-mentaliteit.

‘Beyond DADA - The urgency of making stuff’ is een tentoonstelling in een tentoonstelling samengesteld door gastcurator Renate Boere. Deze expositie toont het werk van 24 studenten van de Willem De Kooning Academie.

De DaDa-methode
Irrationeel en vrij associatief werken is, meer dan ooit, een belangrijk onderdeel van het creatieve proces. We zijn snel geneigd naar de computer te grijpen als we starten met het creëren van een idee en een ontwerp of inspiratie opdoen voor een nieuw werk. Dat betekent dat we beginnen met taal; een woord intikken in Google. Hieruit volgt een selectie van mogelijkheden die Google aan ons voorstelt.

Gedurende drie dagen maakten zij werken met gevonden beeld als uitgangspunt, net als de dadaïsten. Naast de geweldige uitkomsten, zie je ook een duidelijk verschil in beeld en onderwerpkeuze met de vroegere dadaïsten. De uitkomst is een beeldverslag van actuele maatschappelijke issues die passen bij de huidige generatie kunstenaars.

De werken zijn niet alleen aan de wanden te bewonderen, gastcurator Renate Boere maakte met deze werken een heel bijzonder boek, dat tijdens een performance op een unieke manier werd bewerkt en gemodificeerd door de kunstenaars zelf. De werken waren eerder te zien in de Willem de Kooning Academie in Rotterdam tijdens de gelijknamige projectweek die Renate Boere van 11 tot en met 15 juni 2018 organiseerde.

Museum Drachten
Museumplein 2
9203 DD Drachten

https://www.museumdrachten.nl/tentoonstellingen/nu-te-zien/beyond-dada-the-urgency-making-stuff/

Concept en ontwerp tentoonstelling
Studio Renate Boere:
Renate Boere, Quirine Dob

Coördinatie vanuit Museum Drachten
Hester Jenkins, Thamar Beckx

Deelnemers
Cee Treffers, Amy-Jane Afrane, Alice Colvin Cousley, Steph Bayes, Linda Stretton, Fela Walvisch, Julia Nap, Lysanne Safi, Liselot Cobelens, Kahraman Cinar, Max Morel, Emily Roberts-Allen, Sander Coers, Salvatore Akrum, Sacha Rupert, Lucas Theunisse, Hannah van den Elzen, Katta Rascha, Joke van Driel, Kee van der Meer, Lotte Rijndorp, Juliëtte Klootwijk, Romi Terlouw, Zoë Kiani.

Foto's
1,3,4,5,6 Maurice Hamming
2 Studio Renate Boere

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl