shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Beyond DaDa - The urgency of making stuff

 123


Beyond DaDa: The urgency of making stuff

Irrationeel en vrij associatief werken is, meer dan ooit, een belangrijk onderdeel van het creatieve proces. We zijn snel geneigd naar de computer te grijpen als we starten met het creëren van een idee en een ontwerp of inspiratie opdoen voor een nieuw werk. Dat betekent dat we beginnen met taal; een woord intikken in Google. Hieruit volgt een selectie van mogelijkheden die Google aan ons voorstelt.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw lieten de dadaïsten zien dat het tegenovergestelde, namelijk het beeldende als uitgangspunt nemen, kan leiden tot uiterst interessant werk, dat nog steeds boeit en inspireert. Zij creëerden collages en nieuwe typografische- en beeldende verhalen met fragmenten uit magazines en kranten.

Vrij associëren door gevonden beelden en teksten uit magazines en kranten met elkaar te combineren, levert onverwachtse onderwerpen en thema’s op die je nooit had kunnen bedenken als je via Google beelden probeert te verzamelen. Uit die vondsten ontstaan beeldverhalen die een belangrijke basis kunnen zijn voor nieuw werk.

Vanuit de urgentie van het maken en de confrontatie met complexe problemen in de samenleving van nu, werkten 24 studenten van de Willem de Kooning Academie een week lang onder leiding van Renate Boere aan dit project. Het resultaat bestaat uit een bijzonder boek, gevuld met modificaties aan gezichten en lichamen, ingestorte gebouwen en gebombardeerde steden, geloofssymboliek, naaktheid, propaganda, typografie, historische en iconische beelden, vervormingen en bizarre combinaties.

 

Colofon

Concept, ontwerp en coördinatie
Studio Renate Boere

Illustraties
Cee Treffers, Amy-Jane Afrane, Alice Colvin Cousley, Steph Bayes, Linda Stretton, Fela Walvisch, Julia Nap, Lysanne Safi, Liselot Cobelens, Kahraman Cinar, Max Morel, Emily Roberts-Allen, Sander Coers, Salvatore Akrum, Sacha Rupert, Lucas Theunisse, Hannah van den Elzen, Katta Rascha, Joke van Driel, Kee van der Meer, Lotte Rijndorp, Juliëtte Klootwijk, Romi Terlouw en Zoë Kiani

Redactie
Renate Boere

Uitgever
Hybrid Crocodile

Druk
Prijsprinter.nl

ISBN
978-90-826725-5-8

© 2018 Hybrid Crocodile, Studio Renate Boere

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl