shop
nieuwsbrief

NL EN


   

CQ Holding, Joncquil

Het is een bijzonder boek dat Joncquil heeft bedacht. Met hulp van grafische vormgeefster Renate Boere en haar medewerker Silke Kuilman bundelde hij de zeven teksten die van 6 t/m 10 februari 2013 door gastschrijvers tijdens de manifestatie Re-Rotterdam in zijn ‘kantoor’ waren vervaardigd. Joncquil stemde zo de neutrale, zakelijke ruimte niet af op zijn kunst maar stemde zijn artistieke ingreep als ‘CQ Holding’ af op het kantoor.

Als typografisch stramien werd gekozen voor de vormgeving van de handleiding voor Polaroidfototoestellen waaraan ook het A6-formaat werd ontleend. De smalle kolommen zijn geïnspireerd door de zwarte banen die de systeemwanden van de Rotterdamse kantoorruimte domineerden. Joncquil is gefascineerd door het procedé van een zichzelf ontwikkelende film en door opdoemende en verdwijnende beelden. Bij Polaroidfoto’s kan men het ontwikkelingsproces beïnvloeden door over de film te wrijven zodat een magisch kleurenwondertje plaatsvindt.

Deze handeling is bij Joncquils boekje ook nodig als men de gehele inhoud ervan tot zich wil nemen. Dan moet stevig wrijfwerk verricht worden om de afbeeldingen op het omslag – die onder een dikke laag zwarte inkt verscholen liggen – te ontdekken. Onderdeel van de in een oplage van 150 exemplaren vervaardigde publicatie zijn een set van de door de deelnemende gastschrijvers gemaakte polaroidfoto’s. De samenhang tussen de magie van de polaroid en de magie van dit boekje wordt zo versterkt.

Gerrit Jan de Rook

Boeklancering zal plaatsvinden op 17 november 2013 in Galerie Ramakers.

Links:
http://www.youtube.com/watch?v=WxfENDDq0aA&feature=youtu.be

Colofon

Deze uitgave is ontwikkeld tijdens en naar aanleiding van de tentoonstelling CQ Holding, op de kunstbeurs RE: Rotterdam 2013. CQ Holding is een totaal installatie van werk en omgeving waarin de interactie tussen maker en beschouwer centraal staat. Als 'werknemers' van de Holding nodigde Joncquil 6 schrijvers en een ontwerper uit om een dagdeel in het kantoor te werken. Hij vroeg hen over de installatie waarin zij zich bevonden te schrijven en aan het eind van de dag een polaroid te maken die voor hun de ruimte samenvat.
Werknemers van CQ Holding, in volgorde van verschijning: Roos van der Lint, Ad de Visser, Mischa Andriessen, Lynne van Rhijn, Renate Boere, Silke Kuilman, Alexander Mayhew, Daniel Bertina

Concept: Joncquil
Druk: Drukkerij Zwaan Print Media en Helder Zeefdruk, Wormerveer
Ontwerp: Renate Boere, Silke Kuilman en stagiaire Lidija Krcmar
Oplage: 150
Uitgave jaar: 2013
Met dank aan: John en Fini de Vries, Ruchama Kramer, De erven Lucebert
Mede mogelijk gemaakt door Stroom Den Haag

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl