shop
nieuwsbrief

NL EN


   

De Anatomische Les - van Rembrandt tot Damien Hirst

Voor het eerst worden alle tien anatomische lessen die in de zeventiende eeuw in Nederland zijn vervaardigd bij elkaar getoond, waarvan zeven in bruikleen zijn van het Amsterdam Museum.

Al eeuwenlang fascineert het menselijk lichaam en de ontleding hiervan kunstenaars. Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert een unieke tentoonstelling over de anatomische les waarbij zeventiende-eeuwse meesters worden getoond samen met internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars zoals: Francis Bacon, Folkert de Jong, Paul Thek, Marc Quinn en Damien Hirst.
Human anatomy is a subject of inexhaustible interest not only to science, but also to art. This autumn, the Gemeentemuseum Den Haag is mounting a unique exhibition on the subject. Seventeenth-century ‘anatomy lesson’ paintings will be shown side by side with works on similar themes by top international classic modern and contemporary artists such as Francis Bacon, Folkert de Jong, Paul Thek, Marc Quinn and Damien Hirst.

English
For the Gemeentemuseum Den Haag we had a beautiful assignment to design a book for the exhibition of: ‘Van Rembrandt tot Damien Hirst, De anatomische les’. The green color on the front page refers to the green blanket that they use in the operation room nowadays. When you open the book you will find the famous painting of Rembrandt on which a skull is cut open. The next page you will see the whole painting with its background information. The works of art in the book are dissected like the topic revealed.

Colofon

De publicatie verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling De Anatomische Les - van Rembrand tot Damien Hirst, te zien in het Gemeentemuseum Den Haag van 28 september 2013 tot en met 5 januari 2014.

Deze uitgave en de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van farmaceutisch bedrijf Roche Nederland.

Omslagbewerking door Renate Boere van een detail van het schilderij De anatomische les van Dr. Jan Deijman (1656) van Rembrandt uit de collectie van het Amsterdam Museum (voorzijde) en een detail van de installatie The Primacy of Matter over Thought (2013) van Folkert de Jong (achterzijde).

Opdrachtgever: Gemeente Museum Den Haag
Concept en organisatie: Doede Hardeman, Paul Spies, Benno Tempel
Tentoonstellingscoördinator: Esther van der Minne
Auteurs: Doede Hardeman, Tim Huisman, Norbert Middelkoop, Laura Stamps
Vertaling Engels-Nederlands: Thea Wieteler
Tekstredactie: Vera Bertheux, Marja Jager
Beeldredactie: Vera Bertheux, Vivien Entius
Beeldbewerking: Carolien Grijsen
Ontwerp: Renate Boere en Leonie de Ruiter (stagiaire)
Druk: Bema-Graphics, Wommelgem
Bindwerk: Boekbinderij Van Waarden, Zaandam
Uitgever jaar: 2013
ISBN/EAN: 978-90-6868-632-6

    Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl