shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Stemwijzer in beeld

Hoe wordt de burger geïnformeerd
over politiek en kan dat ook anders?

Op 9 juni gaan we naar de stembus. Een politiek ‘thuis’ lijkt niet meer te bestaan in deze tijd van tegenstellingen en oneliners. Burgers worden beïnvloed door verschillende media, politieke campagnes en opiniepeilers. De stemwijzers lijken een objectief instrument om de zwevende kiezer zekerheid te bieden. Maar in hoeverre is objectieve informatie mogelijk? En in hoeverre laten we ons leiden door objectieve criteria?

Ruim 100 studenten grafisch ontwerpen van de Willem de Kooning Academie (WdKA) Hogeschool Rotterdam hebben onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van informatieverstrekking over politiek. Ze hebben onder meer stemwijzers ontwikkeld die je bijvoorbeeld laten kiezen door middel van illustraties in plaats van tekst, of aan de hand van uiterlijke kenmerken van lijstrekkers en je kunt online shoppen naar je favoriete stellingen. Ook is het kleurgebruik van politieke partijen, stemgedrag en politieke voorkeur onderzocht. 30 projecten zijn getoond in het CBK Dordrecht. 28 t/m 1 mei zijn de projechten te zien in galerie BLAAK10 aan de Witte de With te Rotterdam. Een aantal ideeen zij te zien op www.stemwijzerinbeeld.nl

Colofon

Initatiefnemers: Renate Boere
Mede mogelijk gemaakt door CBK Dordrecht
Begeleidende docenten WdKA: Renate Boere, Toon Koehorst, Karin Mientjes, Britt Möricke, Michael van Schaik, Roger Teeuwen, Jannetje in 't Veld en Lonne Wennekendonk
Ontwerp tentoonstelling: Renate Boere
Ontwerp & technische realisatie website: Michael van Schaik/restruct.org (projectsites door studenten)

    Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl