shop
nieuwsbrief

NL EN


   

De moeders van Klarenbeek

De moeders van Klarenbeek

Iedere vrouw in Klarenbeek die moeder is geworden mag een fruitboom naar eigen keuze planten in haar tuin. De fruitbomen zullen de wijk minder anoniem maken met een verwijzing naar deze typisch Zeeuwse landschapselementen. Er zal een persoonlijke binding ontstaan tussen de bomen en de mensen die de bomen planten, doordat de boom verbonden is met een belangrijke gebeurtenis in het leven van de inwoners van Klarenbeek. De uitgekozen fruitbomen zullen van Klarenbeek een geurende bloeiende wijk maken en de kinderen van Klarenbeek kunnen op verschillende momenten van het jaar de oogst binnenhalen. Birthe Leemeijer hoopt dat de kinderen, net als haar, een tuin in hun hoofd hebben om aan terug te denken en de smaak van versgeplukte kersen, pruimen, appels en peren naproeven in hun mond.

Op 27 januari 2011 is er aan alle inwoners van Klarenbeek een boekje overhandigd, om het project te ondersteunen en na de onthulling voort te laten duren. Het bevat gedichten over de tuin, tekeningen van Rie Cramer en een avontuur van Dik Trom. Deze kunnen door moeders gebruikt worden om voor te lezen en het concept toe te passen. Daarnaast staan er beschrijvingen in van fruitsoorten die goed gedijen in Zeeland.

De plattegrond achterin laat zien waar de gekozen bomen zijn geplant en met het stickervelletje kunnen nieuwe bomen worden toegevoegd. Daarnaast is er naast het boekje speciaal een tegel vervaardigd om op te hangen aan de gevel van het huis.

Het boekje kan opgehangen worden in de meterkast van zodat het voor langere tijd een onderdeel blijft van de woningen in Klarenbeek.

Colofon

De moeders van Klarenbeek is gemaakt door Birthe Leemeijer in opdracht van de gemeente Middelburg.

Organisatie: Stichting Beeldende Kunst Middelburg, Simon Blaas
Uitvoering: Mothership, Mathijs Goorhuis
Tekst: Gedichten: Sjoerd Kuyper, Hieronijmus van Alphen, Lizzy Ansingh, H. E. Kraay, Maren Koster, Koos Schuur, Gerrit Bakker, Theo Olthuis, Dick Bruna. Verhaal Boontje komt om zijn loontje: Uit het leven van Dik Trom, C. Joh. Kieviet, uitgeverij Kluitman Alkmaar. Inleiding en Fruitrassen Birthe Leemeijer met citaat van Ir. R.K. Elema. Voor de teksten over verschillende fruitrassen is veel overgenomen van Bongerd Groote Veen / Historische fruitrassen, www.bongerdgrooteveen.nl
Afbeeldingen: Rie Cramer
Ontwerp: Renate Boere, Dionne Lausberg (stagiair), Marieke Dekker (stagiair) en Bob Bouwense (stagiair)
Drukker: Albani drukkers BV
Binder: Binderij Hexspoor BV
Oplage: 1500

    We hebben getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Aan hen die desondanks menen aanspraak te maken op enig recht verzoeken wij contact op te nemen met de Stichting Beeldende Kunst Middelburg, Zusterstraat7, 4331 KG Middelburg.

    Het copyright op de afzonderlijke gedichten/teksten/berust bij de desbetreffende dichters/auteurs en/of hun rechtsopvolgers.

    Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl