shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Berlin's Covered History - Anja de Jong

In het CBK Dordrecht, Voorstraat 180 zal op zaterdag 17 oktober om 17.00 uur, tijdens de opening van de expositie 51° 49' N 04° 40' O - Fotoprojecten van Anja de Jong 2004-2009’ het boek Berlin’s Covered History worden gepresenteerd.
Flip Bool overhandigt het eerste exemplaar aan George Lawson.

Berlin’s Covered History – Anja de Jong – 2009

Van maart tot en met augustus 2007 werkte Anja de Jong als ‘artist in residence’ bij de ‘Kunstfabrik am Flutgraben’ in Berlijn en ontstaat ‘Berlin’s Covered History’.

Het project gaat over de in Berlijn niet te ontlopen geschiedenis van het Europese continent. De Jong verbindt via beeld én titel locaties in het hedendaagse Berlijn met historische gebeurtenissen, die zich daar hebben afgespeeld. Op deze manier wordt het kijken naar het beeld, samen met een mogelijke herinnering, beïnvloed door het weten.

Dit gegeven heeft Grafisch ontwerper Renate Boere ook als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van het boek ‘Berlin’s Covered History’. Het lettertype Concorde (1969) waarmee het boek is getypografeerd, is van de Duitse Letterontwerper Günter Gerhard Lange (Frankfurt an der Oder, 12 april 1921 - München, 2 december 2008). Hij was jaren artistiek hoofd van de H. Berthold AG lettergieterij in Berlijn. Lange was een der belangrijkste letterontwerpers van de 20e eeuw. De door hem ontworpen letters worden heden ten dage nog veel gebruikt in allerlei uitingen. Ook de druktechniek verwijst naar historische gebeurtenissen.

Het omslag en de eerste 16 pagina’s van het boek zijn gestencild. Deze stenciltechniek werd door de communisten vanaf eind 1940 gebruikt om hun bladen te vermenigvuldigen. Dit had twee voordelen, een stencilmachine kon namelijk in een woonhuis geplaatst worden, en de politie en Sicherheitsdienst konden de kleine afwijkingen in de afgedrukte letters niet herleiden tot een drukkerij, maar moest het herleiden tot een specifieke typemachine, waarvan er veel meer in omloop waren. Ook andere verzetsgroepen maakten regelmatig gebruik van stencilmachines. Tegenwoordig zie je de stenciltechniek met zijn heldere kleuren en specifieke geur, weer terugkomen in hedendaagse uitingen van kunstenaars.

Colofon

Concept project en boek: Anja de Jong, Dordrecht
Fotografie: Anja de Jong, Dordrecht
Auteurs: Jan Brokken, Amsterdam & Anja de Jong, Dordrecht
Vertaling tekst: Jan Brokken: Willem Groenewegen
Vertaling overige tekst: Ton Landsmeer & Jenny Rietdijk-Shepherd
Ontwerp: Renate Boere
Druk: stencil: Extrapool, Nijmegen
offset: Ando bv, Den Haag
Binder: Hexspoor bv, Boxtel
Uitgever en distrubutie: Anja de Jong
Oplage: 350, waarvan 30 exemplaren als een speciale editie, gesigneerd en voorzien van een door de fotografe vervaardigde digitale pigmentprint

    Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl