shop
nieuwsbrief

NL EN


   

People You May Know | PYMK

People You May Know | PYMK

Expositie | Event  in en om galerie De School Groede
van 29 augustus t/m 17 oktober 2009
Schuitvlotstraat 13 Groede

Overal in de wereldwijde virtuele wereld van het internet zijn mensen met elkaar verbonden in diverse netwerkstructuren. People You May Know |  PYMK is een event dat gebruik maakt van de sociale structuur van het populairste van een van die vriendennetwerken, namelijk Facebook. Door de tool People You May Know introduceert Facebook vrienden van vrienden aan elkaar, uitgaande van het idee dat iedereen ter wereld uiteindelijk slechts maximaal zes handdrukken van elkaar verwijderd is.

Een prachtige gedachte. Maar ook een nachtmerrie. De utopie van mensen die dwars door tijd en ruimte heen met elkaar verbonden zijn, is tegelijkertijd de vloek van de informatiemaatschappij en de natte droom van iedere geheime dienst. Dus wat betekent dat eigenlijk: People You May Know?

Die gedachte ligt ook ten grondslag aan de expositie | event People You May Know |  PYMK. Initiatiefnemer Hester Scheurwater nodigde Facebook-vrienden uit die op hun manier weer anderen inviteerden. Met als doel: een tentoonstelling te maken die net als Facebook ademt en leeft. People You May Know |  PYMK is een tentoonstelling die niet alleen kunstenaars bijeenbrengt, maar juist ook recensenten, curatoren, muzikanten, galeries, musea, schrijvers en grafisch ontwerpers. Net als Facebook is People You May Know |  PYMK een voortdurend work in progress.

Dana Linssen (filmcriticus NRC Handelsblad en hoofdredacteur de Filmkrant)

Een van de opdrachten die grafisch ontwerpers vaak krijgen is het inzichtelijk maken van structuren. Hoe maak je orde in de chaos? Hoe breng je gegevens die je hebt verzamelt of hebt gekregen tot een leesbaar, visueel aantrekkelijk geheel?

Voor meer informatie:
http://galeriedeschool.nl

http://hesterscheurwater.web-log.nl

De Legende van Groede

Naar aanleiding van een onderzoek naar de gemeenschap van Groede, stuitte een groep studenten van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam op een Legende.
De legende ging over de beschermvrouwe Eline, die rond 1400 in Groede geleefd zou hebben. Zij zou volgens deze legende verschijnen in de weerspiegeling van waterplassen wanneer er overstromingsgevaar dreigt.  
Aangezien Groede in een van de gebieden ligt die tot de zwakste schakels van Nederland behoort, is het heel goed mogelijk dat de beschemvrouwe Eline weer zal verschijnen. Wanneer zij weer verschijnt is het dus van groot belang dat men het gevaar daarvan in ziet. Bij navraag bleek echter dat maar weinig Groedenaren bekend waren met de legende. Zo werd het idee geboren meer bekendheid te geven aan deze beschermvrouwe.
In het weekend van 28, 29 en 30 augustus 2009 trokken 7 studenten onder leiding van Renate Boere naar het dorp Groede en interviewden zoveel mogelijk bewoners. Aan het einde van het gesprek nodigden zij de bewoners uit om op zondag 30 augustus aan een lunch in het veld deel te nemen alwaar de legende voorgedragen zou worden aan de bewoners. Ter ere van de beschermvrouwe Eline werd een reconstructie van de legende gefilmd en getoond in de fontein van Groede tijdens het wild-beamfestival, georganiseerd door Hester Scheurwater op 29 augustus 2009. Tevens hadden de studenten grafisch ontwerpen een logo ontworpen die het verhaal over de beschermvrouwe symboliseert. In het pas gemaaide korenveld waar de lunch met de bewoners plaatsvond, hebben de studenten dit logo gevisualiseerd in klei. Als aandenken kregen de bewoners het symbool op een tegel mee naar huis.

Naar aanleiding van de interviews is bewijsmateriaal gevonden. Eline blijkt echt geleefd te hebben. Een bewoner van Groede die jarenlang in de kerk heeft gewerkt had daar, jaren geleden een klein briefje gevonden van haar hand.

Een montage van het werkweekend Groede is te zien op: http://picasaweb.google.nl/williammooijman/GROEDE#

Colofon

Deelname aan tentoonstelling PYMK: Tentoonstelling Kunstenaars boeken ontworpen door Renate Boere in de periode 1997-2009
Deelnemers werkweekend: Mathieu Cremers, Tim Holscher, Thijs de Jong, Robin de Kok, Merel Maltha, Sophie Mitterberg, William Mooijman, Bjorn Planken onder leiding van Renate Boere

    Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl