shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Still growing - Stil groeien

De Ouborg Prijs

De Ouborg Prijs is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956). De prijs wordt vanaf 1990 jaarlijks en vanaf 1997 om de twee jaar toegekend aan een Haagse kunstenaar van wie het oeuvre zowel lokaal als internationaal van grote betekenis is. De toekenning bestaat uit een geldbedrag plus een presentatie in het Gemeentemuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag.

De winnaar 2007

‘De jury is van mening dat Zeger Reyers ondanks zijn relatief jonge leeftijd inmiddels een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd. Een oeuvre dat in zijn uitingsvormen divers is en niet scherp afgebakend kan worden, maar in zijn thematiek en onderwerpkeuze een sterke samenhang kent. Dankzij zijn inhoudelijke invalshoek spreekt Reyers een universele taal en brengt herkenning tot stand. Met zijn verbeeldingskracht creëert hij verwondering en dit vormt het uitgangspunt voor reflectie, bewustwording en inzicht bij de kijker’. (Arno van Roosmalen)


Ontstaan van het boek

Het boek is in samenwerking met Zeger Reyers ontstaan.
Wat wil ik over mijn werk vertellen en hoe wil ik dit verhaal gaan vertellen waren belangrijke vragen tijdens de vele bijeenkomsten met Zeger. Al vanaf het eerste moment waren wij het erover eens dat de tactiliteit van het boek een belangrijke rol moest spelen.
Dit heeft geresulteerd in vijf verschillende papiersoorten waarvan sommige verwijzen naar de vergankelijkheid van het werk van Zeger. Ook het formaat is een ervaring. De werken van Zeger vragen om een groot gebaar. De materialen en de werkwijze van Zeger staan eigenlijk in contrast met dit grote gebaar. Het zijn vaak processen die op een natuurlijke wijze zijn ontstaan en traag hun proces continueren. Vanwege deze contradictie heb ik ervoor gekozen, de titel bijna schreeuwend op het omslag te plaatsen terwijl het vraagt om stilte.

Zowel het omslag als het formaat verwijzen naar een (wetenschappelijk) magazine. De tijdelijkheid van een magazine refereert naar de tijdelijkheid van Zegers werk.

Het fragment/moment dat Zeger kiest om zijn werk vast te leggen is tot uitdrukking gekomen in het ‘gat’ op het omslag. Zegers ‘oog’ laat je toe in zijn belevingswereld.

Colofon

Auteur: Nell Donkers, Roland Groenenboom, Vincent Honoré, Philip Peters, Arno van Roosmalen
Samenstellers: Cas Marks en Zeger Reyers
Fotografie / Illustratie: Diverse fotografen
Ontwerp: Renate Boere en Cas Marks (stagiair)
Uitgave jaar: 2007
Taal: Nederlands / Engels
Uitgever: Stroom Den Haag
ISBN: 9073799473 / 9789073799479

    Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl