shop
nieuwsbrief

NL EN


   

Museumstraat - Voorstraat

Museumstraat-Voorstraat is een tentoonstelling van het cbk Dordrecht in samenwerking met het Dordrechts Museum. Het is een tentoonstelling die gebaseerd is op de kunstenaarsstraatnamen in Dordrecht. Bewoners van de straten krijgen in deze tentoonstelling de gelegenheid om een werk te zien van de kunstenaar waar hun straat naar is vernoemd; daarnaast geeft het andere inwoners en bezoekers van de stad de gelegenheid schilderijen te zien van bekende kunstenaars en van meesters die niet zo vaak getoond worden.

Projectstijl

Het uitgangspunt voor de projectstijl van Museumstraat-Voorstraat is dat verschillende doelgroepen, door een educatieve, speelse benadering, getrokken worden naar een tentoonstelling van oude meesters. De basis voor de vormgeving van de uitnodiging, poster en advertenties is een memoriespel (1,2). Door de werken van de kunstenaars in de vorm van een memoriespel te presenteren, combineer je de kunstenaar met de straat. Je maakt de kunstenaar van de straat als het ware visueel. Bovendien bevat de uitnodiging vragen over de werken. De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de betreffende straten en in het cbk Dordrecht. Op de achterkant van het memoriespel(uitnodiging) staat het projectlogo als patroon afgebeeld. Het logo verwijst evenals het lettertype naar straten. (stratenpatroon en straatnaamborden).

Inrichting tentoonstelling

Door de enorme verscheidenheid aan werken, is ervoor gekozen de werken in twee categorieën in te delen: ‘binnen’ en ‘buiten’. Op de begane grond, het thema ‘binnen’ (interieurs, portretten). De werken hangen als een ‘wolk’ bij elkaar. Deze manier van ophangen refereert naar de manier van het ophangen van kunstwerken in de 19e eeuw. Hierdoor ontstaat een intieme sfeer waardoor de werken goed tot hun recht komen.

Op de eerste verdieping, het thema ‘buiten’. De werken zijn op een horizontale lijn gepositioneerd. Van links naar rechts wordt het verhaal gevisualiseerd van zeegezichten die overgaan naar landschappen over het platteland naar de eerste landschappen over verstedelijking.

Raambelettering, teksten op muren, informatie boekje over de tentoonstelling, en naambordjes geven informatie over de tentoonstelling, zorgen voor herkenning van de projectstijl en brengen de tentoonstelling in balans. Voor kinderen heeft Studio Renate Boere i.s.m. het cbk Dordrecht en het Dordrecht Museum een speurtocht (in de tuin van het cbk), een digitaal memoriespel en een tekenwedstrijd ontwikkeld.

Kunstenares Anne Pillen organiseert activiteiten voor de bewoners van de kunstenaarsstraten. Met jongeren richt zij in buurtcentrum Koloriet een chill-ruimte in, ze organiseert een wedstrijd voor de mooiste buitenkamer, men kan Dordtse luchten fotograferen, er komen openbare tekenlessen voor senioren en kinderen maken vaarobjecten voor hun zwembadjes. Ook zal Pillen commentaar van bewoners bij de verschillende straatnaamborden vastleggen, de gefilmde reacties worden getoond in het CBK. Bovendien kunnen alle bewoners van de kunstenaarsstraten deelnemen aan speciale VIP bijeenkomsten met rondleidingen in het CBK.

colofon:

  • concept en organisatie: Renate Boere
  • ontwerp en uitvoering: Renate Boere, Barteld Riemeijer, Roy de Groot (stagiair)
  • druk: De Longte, Capelle aan den IJssel
  • raambelettering: Graveerservice Spruit, Dordrecht

De tentoonstelling is nog te zien t/m 23 augustus.

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl