shop
nieuwsbrief

NL EN


   

BOEREDEBOER

 123

(Persbericht 4 juni 2002)

expositie in Zapf Dingbats

Al geruime tijd is (grafisch) ontwerper Bastiaan de Boer bezig geweest met het onderwerp ‘kleur’. Een theoretisch kleuronderzoek dat heeft geresulteerd in een driedimensionaal kleurenmodel.

“Droge theorie - daar zit niemand op te wachten. Een theoretische verhaal kan bere-interessant zijn maar is tegelijkertijd doodsaai voor een galeriebezoeker. Een bezoeker wil verwonderd worden. De eerste indruk telt, de achterliggende theorie komt op de tweede plaats.”

Om los te komen van die droge theorie heeft De Boer mede-ontwerper Renate Boere begin dit jaar gevraagd om als duo ‘boeredeboer’ een expositie te maken. Niet over het kleurenmodel zélf, afbeeldingen en theorie zijn immers al te bekijken op de ‘Bascolor’ website, maar mét het kleurenmodel.

Het uitgangspunt was een spannende en prikkelende expositie neer te zetten, waarbij intuïtieve ingevingen of inzichten centraal zullen staan. Om zo het geëxposeerde de theorie te laten ontstijgen en waarin het gecreëerde op zichzelf komt te staan. En misschien mag de theorie dan zelfs worden vergeten.

De eerste stap in het project bestond uit het (fotografisch) visualiseren van ‘kleuren’. Echter niet in letterlijke zin. De ‘kleuren’ uit het kleurenmodel waren een houvast. Het ‘onderwerp’ werd –net als de spontaan ingegeven fotolocaties– intuïtief ter plekke uitgekozen. 

Uit de opbrengst van vijf fotosessies –in totaal zo’n driehonderd foto’s– hebben wij uiteindelijk zes ‘kleuren’ geselecteerd. Deze zes foto’s kregen een digitale bewerking (het aantal kleuren werd in Photoshop beperkt tot 59) en werden vervolgens –sterk uitver-groot– geprint op canvas doek en opgespannen. Het zevende ‘doek ‘Zwembad A, BLU, 0080FF’ was een (in Illustrator vervaardigde) uitvergroting van een detail uit ‘Zwembad B, BLU, 0080FF’, waarop de namen van de kleuren in de afzonderlijke ‘pixels’ waren aangegeven.

Het kleurenpalet bestond uit:

• De 19 ‘basiskleuren’ uit het model ofwel de ‘benoembare kleurpunten’ [WHI, YEL, etc.] waarvan er eentje [BRN2] niet in het kleurenpalet was opgenomen, dus 18.
• De 39 ‘tussenkleuren’ [whi-yel, whi-pin, etc.].
• Plus nog twee grijswaarden, te weten #404040 en #C0C0C0. (18 basiskleuren + 39 tussenkleuren + 2 grijswaarden = 59 kleuren)

Bed, VIO/8000FF, 144 x 144 cm, print op doek
Hoofd, GRN/00800, 144x248 cm, print op doek
Zwembad A, BLU/0080FF, 144x 255 cm print op doek
Zwembad B, BLU/0080FF, 144x 255 cm print op doek

Studio Renate Boere / Abraham van Beyerenstraat 4 / 2525 TG Den Haag / +31(0)70 2167612 / +31(0)6 24525557 / info@renateboere.nl